Jan. 1, 2019

09.13. Készülődés felfelé ...

Éjjel még mindig esett, késő éjjel az esőt felváltotta a havazás. Ahogy hűlt a levegő, úgy változott meg a csapadék is. Hajnalra végre alábbhagyott és fél háromkor már a csillagos égbolt látványa fogadott a fogcsikorgató hideggel együtt. Ahogy szétnéztem az alvó táborban, Sama Gaon falujáig le lehetett látni a tiszta időben … Nyugodtan húzódtam vissza a sátorba, úgy tűnik végre jó idő lesz.

Hatkor már az erős napsütés melegítette fel a sátrat, hunyorogva léptem ki az erős fényre. Most először megkívántam egy jó erős kávét. Kutyultam is egy bögrényit magamnak nescafe-ból, de ez közel sem volt olyan finom, mint amit otthon főz a párom …

Reggeli előtt Tenji és Angi összeállította Angi technikai felszerelését, még átnéztük, hogy minden karabíner, heveder rendben van-e. Még jó idő volt, de Tenji szerint hamarosan újra havazni kezd… Kihasználva a napsütést, úgy döntöttünk, hogy a gleccserhez telepített kék hordókba felcipelünk néhány felszerelést, hogy másnap annyival is kevesebb súllyal induljunk el. Így felkerültek a mászóbakancsok, a beülők kidekorálva a szükséges hevederekkel, sisakok. Induláskor még ragyogó napsütés volt, de a felhők gyorsabbak voltak nálunk. Mire felértünk a gleccserhez, már hódara potyogott a nyakunkba.

Nem időztünk fent túl sokat, alig egy órácskát. A hátizsákból előkerültek héjkabátok, ami megvédtek az egyre nagyobb pelyhekkel hulló hótól. Lassacskán visszatértünk az Alaptáborba. Útközben még megtárgyaltuk, hogy mégsem cipeljük fel magunkkal a négykilós hálózsákot. Túl nehéz lesz a málha, amit holnap fel kell vinnünk a hegyre. Inkább a feleakkora súlyú hálózsákkal vágunk neki, hátha nem fagy be a hátsónk odafönt.

Furcsa volt, hogy az ebédnél már nem tartottak velünk a spanyolok … Ők már az egyes táborban töltik a mai éjszakát … Ebéd után egy kis szunyókálás következett, ami arra volt jó, hogy végiggondoljam, mi mindent készítettem oda a hátizsákba. Azonban nem hagyott nyugodni a gondolat – biztosan minden ott van? Így hát átbotorkáltam a deposit-sátorba és kirámoltam mindent a hátizsákból, hogy egy-két melegebb ruhadarabbal kiegészítve még nehezebbé varázsoljam azt.

A vacsoránál újabb mászóval bővült az expedíciós csapatunk. Megérkezett Beata Ausztriából. Végre még egy nő került a csapatba!